Eva Brattvold med rød Mustang

Eva Brattvold med rød Mustang

Publisert av Gunnar Svennevik den 19.11.21.

Bilen er livet for Eva (75)

– Jeg har bestandig vært så glad i rødt! Det måtte bli en rød Mustang, sier Eva Brattvoll. Fredag ettermiddag har hun et spesielt oppdrag utenfor Kolben.

Publisert

– Faren min var maskiningeniør. Motor, biler og lyder. Alt fikk jeg inn i barndommen, og dette dannet interessen som har vært der hele tiden.

Eva Brattvoll (75) har akkurat parkert foran Tyrigrava. Fredag er hun hanket inn av Kolben kino til å skape god stemning på Jan Baalsruds plass når Børning 3 har førpremiere. Da kan skuelystne ta hennes Ford Mustand fra 1966 nærmere i øyesyn.

Da den første filmen kom i 2014 hadde Eva en av statistrollene. Mange husker fortsatt scenene fra Tyrigrava.

Unge år i USA

I 1957 flyttet Eva og familien til California, og bodde i nærheten av San Fransisco i seks år.– En helt fantastisk tid. Pappa hadde flere biler og flysertifikat, og hobbyen hans gikk nok i arv. Jeg har alltid kosa meg med biler.På motorcrosstevne på Eleverum i 1962 møtte Eva han som skulle bli hennes livs store kjærlighet.

– Den gangen bodde vi fortsatt i Oslo. Jeg husker så godt vennegjengen reiste ut hit til Tyrigrava. Opp i kafeen, hvor vi koste oss med cola og jukebox. Jeg pleier å si til venner og bekjente at jeg er vokst opp på Tyrigrava. Det er et sted som jeg er utrolig glad i.

Sekretær hos Ford

Eva har levd et liv fullt av motorlyd, og hun har mange hestekrefter å ta av når det kommer til levende historiefortelling. På slutten av 60-tallet flyttet hun og mannen til Kolbotn, ettersom de fikk bygge hus på tomten til besteforeldrene hans i Kolbotn sentrum.

Saken fortsetter under bildet!

GOD MATCH: En rød Mustang fra 1966 og Tyrigrava i bakgrunnen. – Jeg er så glad i dette stedet. Her er jeg oppvokst, sier bilentusiast Eva Brattvoll.
GOD MATCH: En rød Mustang fra 1966 og Tyrigrava i bakgrunnen. – Jeg er så glad i dette stedet. Her er jeg oppvokst, sier bilentusiast Eva Brattvoll.

– Da vi flyttet hit bestemte jeg meg for at jeg skulle få sekretærjobb hos Ford Motor Norge. Jeg troppet opp i lokalene, og jeg ble invitert inn på et møte. Plutselig fikk jeg overlevert et A4-ark, og ble spurt om jeg kunne lese det som sto der. Jeg skjønte raskt at hele arket var på bilteknisk engelsk. Jeg trykket bare på California-knappen. Han på andre siden av bordet ble helt satt ut. Det tok ikke lang tid før jobben var min, forteller Eva med et smil.

For ti år siden kom Eva over den røde Mustangen. Dette skjedde etter at hennes kjære mann Knut døde.

– Han har hele tiden vært med i tankene. Vi delte interessen for motor og lyd. Det var etter Knut døde at følgende tanke kom: «Hvis du noen gang skal få deg en amerikaner, må du begynne å tenke på det nå».

Skrur ikke

– Etterpå åpnet jeg laptopen for å se hva som var lagt ut. 16. januar for ti år siden fant jeg denne bilen på finn.no. Dette var nok litt utenom sesongen, og jeg tenkte: Den skal jeg ha! Slik ble det.

Saken fortsetter under bildet!

FULL KONTROLL: Eva har full kontroll mens vi cruiser nedover svingene på Gamle Mossevei.
FULL KONTROLL: Eva har full kontroll mens vi cruiser nedover svingene på Gamle Mossevei.

En nordmann fra Sandefjord jobbet en del i San Franisco-området. Da han skulle hjem til Norge, hadde han bestemt seg for å ta med en Ford Mustang. Han fant en Mustang, satte den på et verksted i San Fransisco og fikk den overhalt med bare originale deler.

– Alle biler har en historie, denne også. Akkurat som at jeg bodde der i seks år, så kommer denne bilen fra California. Den er produsert på Ford-fabrikken i San José.

Eva setter opp sitt største smil når hun får spørsmål om hun er god til å skru bil.

– Nei, det gjør jeg ikke. Jeg har et fantastisk verksted på Langhus, som inn til nylig het Berghagan Bil. Flotte, voksne karer som har amerikanske biler selv. Vi har vært en fantastisk god match siden jeg besøkte dem første gangen.

Flere biler

For Eva er sikkeheten på veien det viktigste. Nå vet hun at bilen hennes er i tipp topp stand når hun setter seg inn. 75-årngen er så glad i å kjøre at når hun kommer hjem til garasjen under leilligheten i Kolbotn sentrum, blir Eva gjerne sittende litt ekstra i bilen. Hun tar inn følelsen. Lukten av bil og bensin.

– Det har skjedd flere ganger at naboer har kommet forbi mens jeg har sittet der. De må sikkert ha tenkt sitt og sagt «Nei, nå sitter hun der igjen», smiler Eva.

Vi nevnte kanskje ikke at den motorinteresserte kvinnen har både en VW Boble og en Opel Corsa stående i garasje. Sistnevnte er bilen som brukes mest til daglige gjøremål.

Eva inviterer lokalavisen med på en liten kjøretur langs Gjersjøen. Hun holder seg godt innenfor fartsgrensene, men det brøler godt i V8-motoren når hun tråkker inn gassen. Praten går lett som på automatgear.

– Jeg har levd på samme måte som Knut og jeg gjorde. Jeg setter meg ikke ned. Jeg elsker å prate og være sammen med mennesker.

– Og en rød Mustang er bilen for livet?

– Helt sikkert, sier Eva Brattvoll.